הלחם של סבתא טובה

את הקרדיט על הגנים שאחראים על היכולת לשחק באוכל, אני כנראה חייבת לסבתא שלי – סבתא טובה. כשמה כן הייתה - טובה אלינו מאוד. כל ביקור אצלה לווה באוכל אירופאי מדהים. תחת עינה הצולבת, למדנו לאהוב מיני קציצות רוטטות בעיטורי גזר מושקעים. ולא בכדי, בחרה בה פולה בן גוריון לבשל את האוכל המדהים שלה במעון ראש הממשלה.

כשהיינו קטנים, וכוחה עוד היה בידיה, היתה באה לקיבוץ בפסח, ומשתלטת על המטבח הקיבוצי. מאות ואולי אלפי קניידלאך עברו תחת ידיה הקסומות. בלילות התייצבו שומרים מסביב לסיר להגן עליו מפני צעירי הקיבוץ שחיפשו באופן קבוע במה לדלל את האלכוהול שבדמם, והשמועה על הסיר התפשטה גם לקיבוצים קרובים. אח"כ בליל הסדר עצמו, ישובים על ספסלים ירוקים חורקים, התחילו חלק מהחברים לסחור בקניידאלך כמו היה הביטקוין.

את הלחם הזה אני מקדישה לה בהמון אהבה.

לחם סבתא טובה

לסטארטר:
75 גרם קמח כוסמין מלא
65 גרם קמח כוסמין לבן
150 מ"ל מים מהברז
חצי כפית שמרים יבשים 

לערבב בקערה בעזרת מזלג. לכסות בניילון נצמד. להכניס  ללילה למקרר או להניח בטמפ' החדר לשעה וחצי-שעתיים

לבצק:
סטרטר לאחר תפיחה
250 גרם קמח כוסמין מלא
200 ג' קמח כוסמין לבן
1 כף שמרים יבשים
200 מ"ל מים מהברז
כפית סילאן
2 כפיות מלח

לערבב את הכל חוץ מהמלח 3 דקות. להוסיף מלח. לערבב עוד 10 דקות. אם דביק מדי – להוסיף קצת קמח. להוציא מהמיקסר. ללוש קצת ביד. לשים בקערה מקומחת ולכסות בשקית ניילון. להניח לנוח כשעה וחצי. ללוש שוב. להוציא אוויר. לחלק ל-2 כדורים לכיכרות לחם עגולות, או ל- 10 לחמניות עגולות. לחרוץ. להכניס לתנור מחומם מראש על 200 מעלות תבנית עמוקה עם קוביות קרח או כוס מים רותחים, ליצירת אדים. להכניס את התבנית עם הלחם/לחמניות לתנור, ולאחר כ- 3 דקות להוציא את התבנית התחתונה עם המים. להמשיך אפייה עוד כרבע שעה-20 דקות.

אפשר להוסיף בשלב הבצק: אגוזי מלך וחמוציות/ צנוברים ודבלים/זיתים/עגבניות מיובשות/ עשבי תיבול ועוד.